Geonius actief tijdens Nationale Archeologiedagen

Veel van ons verre verleden ligt verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. De Nationale Archeologiedagen brengen dat verleden tot leven. Stap het weekend van 14, 15 en 16 oktober in de wondere wereld van de archeologie om zelf te zien wat er in de bodem zit en zat. Geonius organiseert samen met Heemkundevereniging Roerstreek op zaterdag 15 en zondag 16 oktober een unieke rondleiding door de Basiliek van St. Odiliƫnberg.

De nadruk van de rondleiding ligt op het archeologisch onderzoek dat in 1946 voor heropbouw van de Basiliek werd uitgevoerd. Ter gelegenheid van deze rondleiding is eenmalig de crypte onder het Priesterkoor opengesteld. Helaas is het niet mogelijk om de crypte zelf te betreden.

Oud en nieuw komen samen
Geonius heeft echter een 3D scan gemaakt van de crypte zodat de volledige crypte kan worden bekeken zonder af te hoeven dalen in de crypte zelf. De 3D scan wordt in de vorm van een film in het museum tijdens de inleiding op de rondleiding vertoond. Om de mogelijkheden van 3D weergave voor de archeologische wetenschap duidelijk te maken heeft Geonius met haar BIM-expertise (Bouw Informatie Model) een virtuele wereld gecreƫerd uit 123 na Christus van de Romeinse Heerbaan Via Belgica bij Landgraaf. Karakteristieke objecten zoals de Romeinse lichttoren en het Graf van Alicia zijn verwerkt in het model, evenals de oude Vicus en de houten brug over de Worm. Ervaar de mogelijkheden van moderne technologie om het verleden zichtbaar te maken en bekijk de film in het Roerstreekmuseum.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De rondleiding is vrij toegankelijk.

Bron: Archeologiedagen.nl